OFFICIEEL BEKKENOEFENTHERAPEUT : ENIGE IN ROTTERDAM!!

15-08-2018 - Pascalle Koster

Met trots mag ik mede delen dat Pascalle Harteveld-Koster, sinds 14 Augustus 2018 officieel geregistreerd bekkenoefentherapeut is.
Dit betekent dat zij aan alle eisen voor de specialisatie voldoet en heeft voldaan. 

Een mooi nieuwsfeitje is dat zij ook de enige geregistreerde bekkenoefentherapeut in Rotterdam is, en dus een bijzondere uitgangspositie heeft in deze markt.
Om een kort overzicht te geven wat dan het verschil is met een bekkenfysio zal ik hieronder kort een stukje delen van mijn collega bekkenoefentherapeut. 
 

Wat is het verschil tussen een bekkenoefentherapeut en een bekkenfysiotherapeut? Het is een veelgestelde vraag. Daarom schrijf ik deze blog om hier een antwoord op te geven.

Een bekkenoefentherapeut, wat ik ben, heeft als eerste oefentherapie Cesar/Mensendieck gestudeerd. Dit is -net als fysiotherapie- een 4jarige HBO-opleiding. Daarna is er een specialisatie gevolgd tot bekkenoefentherapeut. Een bekkenfysiotherapeut heeft eerst fysiotherapie gestudeerd en daarna de master bekkenfysiotherapie gevolgd.

Het verschil tussen een oefentherapeut Cesar/Mensendieck en een fysiotherapeut is groter dan tussen een bekkenoefentherapeut en een bekkenfysiotherapeut. Daarom wil ik eerst stilstaan bij het verschil tussen een reguliere oefentherapeut en fysiotherapeut. Een oefentherapeut kijkt naar de mens in het geheel en naar de activiteiten in het dagelijks leven. Wij zullen proberen te achterhalen waar de klacht vandaan komt. Wij betrekken de houding en het bewegingsgedrag. Je zult anders gaan leren bewegen en bewust worden gemaakt van hóé je beweegt. De kans dat de klacht dan terugkomt, is minimaal. Er wordt namelijk gewerkt aan preventie. Wij zoomen dus in het algemeen meer uit, waar een fysiotherapeut meer inzoomt. Een fysiotherapeut richt zich vooral op de klacht zelf en het oplossen daarvan.

Zoals net al gezegd is het verschil tussen een bekkenoefentherapeut en bekkenfysiotherapeut kleiner. Het grootste verschil is terug te brengen naar de bekkenbodem. Als bekkenoefentherapeut mag ik niet inwendig handelen. Een bekkenfysiotherapeut mag dit wel. Dit kan soms gewenst zijn, bijvoorbeeld bij een gespannen bekkenbodem. Ik werk daarom ook wel samen met een bekkenfysiotherapeut, bijvoorbeeld wanneer er geen vordering zichtbaar is qua bekkenbodem.

Uiteindelijk is het verschil ook heel erg therapeutafhankelijk. Iedere therapeut heeft zijn/haar eigen werkwijze. Soms is het verschil onderling met een bekkenoefentherapeut groter dan met een bekkenfysiotherapeut. Het is ook maar net waar je interesse ligt. Mijn interesse ligt vooral op het gebied van zwangerschap, dus dat is ook een gebied waar ik veel van weet en waar ik ook veel bijscholingen voor volg. En dat is dus per therapeut verschillend. En dat maakt soms ook dat je bij de ene therapeut wel resultaat hebt en bij een andere misschien niet, terwijl je beide keren wel oefentherapie of fysiotherapie hebt gevolgd.