Bekkenoefentherapie

Naast de zwangerschapsgroeplessen is de praktijk sinds Mei 2015 gespecialiseerd in het geven van behandelingen gericht op bekkenklachten. De praktijk werkt volgens de methode van Cecile rost en begeleid zwangeren tijdens en na de zwangerschap gericht op deze klachten. Maar ook bekkenklachten die niks met een zwangerschap te maken hebben, kunnen goed worden behandeld binnen de praktijk. Naast de bekkenklachten, worden ook bekkenbodemklachten bij ons in de praktijk behandeld, in 2016 heeft Pascalle hiervoor de cursus basis bekkenbodemklachten gevolgd en in 2017 de specialisatie op darm en seksualiteit.


Bekkenklachten:
Veel mensen herkennen het wel. Bekkenklachten. Vaak herkenbaar van na de bevalling of tijdens de zwangerschap, maar soms zijn er ook jaren na de zwangerschap/bevalling nog klachten in het bekken aanwezig. Deze klachten kunnen wij in de praktijk op de juiste manier behandelen. Doormiddel van de onderzoeksscan wordt op korte termijn bekeken of er sprake is van lumbale wervelkolom klachten, bekkenklachten of heupklachten en worden deze klachten gericht behandeld.

Bekkenbodemklachten:
De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Probeer de bekkenbodem voor te stellen als een soort hangmat. De bekkenbodem heeft bij de vrouw drie openingen: De plastbuis, de vagina en de anus. Bij de man heeft de bekkenbodem twee openingen de plasbuis en de anus. 

De functie van de bekkenbodem is:
1. Steun geven aan organen (blaas en endeldarm), bij de vrouw wordt ook de baarmoeder ondersteund. De stevigheid van de
bekkenbodem zorgt er tevens voor dat deze organen niet kunnen zakken.
2. Het voorkomen van urine- en ontlastingsverlies en het doorlaten van urine en ontlasting.
3. Seksualiteit: 

Klachten van de bekkenbodem:
Iedereen, zowel mannen, vrouwen als kinderen kan problemen krijgen als gevolg van een niet goed functionerende bekkenbodem. De klachten die kunnen ontstaan zijn:
1. Plasklachten (Urineverlies bij buikdrukverhoging, urineverlies bij aandrang, urineverlies bij gecombineerde klachten van buikdrukverhoging en aandrang, te vaak en een te sterk aandranggevoel voor plassen, niet goed kunnen uitplassen of te vaak plassen.3
2. Ontlastingsklachten (verlies van ontlasting, problemen met het krijgen van ontlasting, te vaak en te sterk aandrangsgevoel voor ontlasting.)
3. Seksuele problemen ( pijn bij vrijen, erectiestoornis, orgasmestoornis)
4. Verzakkingsklachten  (van de blaas, baarmoeder of darmen)
5. Pijnklachten (in onderbuik, rond de anus, geslachtsorganen en/of het bekken)

De behandeling
U heeft klachten die te maken kunnen hebben met het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Het is ook mogelijk om zonder verwijzing voor bekkentherapie in aanmerking te komen. Hiervoor zal de bekkentherapeut eerst een screening doen om te bepalen of u aan het juiste adres bent voor de therapie.

Uitleg
Bij een behandeling van de bekkenbodem krijgt u eerst uitleg over de bekkenbodem en de behandeling: 
- waar zit de bekkenbodem 
- hoe ziet de bekkenbodem eruit 
- wat is de functie van de bekkenbodem 
- hoe houdt dit verband met uw klachten
- het behandelingsplan


Therapie
De bekkenbodemspieren kunt u bewust en onbewust aanspannen en ontspannen. Als u bekkenbodemklachten heeft, bent u waarschijnlijk niet in staat deze spieren goed te gebruiken. De oefentherapeut leert u de bekkenbodem op de juiste manier bewust aan te spannen en te ontspannen. Dit kunt u op verschillende manieren leren.

Oefentherapie
U krijgt oefeningen die u regelmatig moet uitvoeren waardoor de functie van de bekkenbodem verbetert. De oefeningen zijn erop gericht de bekkenbodem bewust te leren aanspannen en ontspannen. Ook ademhaling en houding zijn van invloed op de functie van de bekkenbodem. Spant u de bekkenbodem meestal teveel aan (overactiviteit van de bekkenbodem) dan wordt er aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen voor de zowel de bekkenbodem als uw hele lichaam.

Adviezen
De Oefentherapeut geeft adviezen afhankelijk van uw klachten, bijvoorbeeld:
- houdingsadviezen tijdens plassen of ontlasting 
- adviezen omtrent uw plas-, drink- of eetgedrag. Daarvoor kan u 
gevraagd worden om uw plas- en drinkgedrag voor een dag bij te 
houden
- adviezen om de bekkenbodem optimaal te kunnen gebruiken bij 
aandrangklachten voor urine of ontlasting
- adviezen en oefeningen om de pijnklachten rond de bekkenbodem te
verminderen.


Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap veranderd er een hoop in het vrouwelijke lichaam. Het bekken wordt in enige mate instabiel gemaakt, maar dit geeft niet altijd pijnklachten. Het is uiteindelijk noodzakelijk om de geboorte te vermakkelijken. De pijn in het bekken wordt vaak veroorzaakt door de voor het lichaam een vreemde stand van het bekken, die optreedt als de lichte verschuiving van het heupbeen of heiligebeen niet herkend wordt door het zenuwstelsel en vooral door de hersenen. Onbewust wil je deze nieuwe bekkenstand corrigeren en gebruik je hiervoor de verkeerde spieren.

Bij  de oefentherapie word aangeleerd hoe je op een juiste manier de vorm- en krachtsluiting van het bekken kan verbeteren  en krijg je tevens tips en adviezen over het gebruik van je lichaam tijdens de zwangerschap tijdens dagelijkse handelingen. Oefentherapie gaat net dat stapje verder bij bekkenklachten. Ze corrigeren, herkennen en stimuleren gunstige bewegingspatronen en proberen je zwangerschap zo prettig mogelijk te laten ervaren.

De combinatie van individuele therapie en groepsbehandelingen zijn natuurlijk mogelijk.


Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de praktijk.