Wat is oefentherapie Mensendieck

Aan het einde van de negentiende eeuw werd de methode Mensendieck ontwikkeld door Bess Mensendieck. Centraal in deze methode staat de bewustwording van uw eigen houding en bewegingen, in relatie met lichamelijke klachten. Daarnaast leert u inzicht te krijgen in de reactie van uw lichaam op pijn, (over) belasting en spanningen.
 
Oefentherapie Mensendieck is een erkende paramedische behandelmethode waarbij er wordt gekeken naar de relatie tussen uw klachten en uw houdings- en bewegingsgewoonten. De oefentherapeut leert u uw klachten te begrijpen, hier adequaat op te reageren en (ongunstige) houdings- en bewegingsgewoonten te doorbreken zodat de klachten verminderen, verdwijnen en/of voorkomen kunnen worden. Omdat er niet alleen wordt gekeken naar de klachten en de locatie maar ook naar de omliggende structuren/lichaamsdelen en de eventuele relatie met stress/spanningen leert u zo optimaal mogelijk te functioneren in uw dagelijkse leven.
Zowel  volwassenen als kinderen kunnen terecht bij de oefentherapeut. Binnen de oefentherapie word gekeken naar de individuele mens. Dit houdt in dat we kijken naar de lichamelijke (on) mogelijkheden, naar de psychische factoren die van invloed zijn op de klacht en we kijken naar de sociale omgeving van de patiënt.
De oefentherapeut is de bewegingscoach en leert de cliënt zijn of haar eigen therapeut te worden.