Oefentherapie in Rotterdam/ hoek van Holland behandeld ook kinderen met houdingsklachten, door gebruik smartphone

29-10-2015 - Pascalle Koster

Carter constateert een alarmerende toename in het aantal patiënten. De helft daarvan zijn scholieren, soms zo jong als zeven jaar. ,,Ik heb de afgelopen twee jaar veel gevallen gezien, vooral jonge schoolgaande kinderen en tieners", zegt de arts inThe Daily Mail Australia.

Urenlang voorover gebogen
Mensen kunnen last krijgen van een appnek als ze vaak urenlang met hun hoofd voorover gebogen zitten over hun apparaat. ,,In plaats van de normale voorwaartse curve, hebben de patiënten een achterwaartse curve. Dat kan leiden tot kromgroei, met hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn tot gevolg. De klachten worden veroorzaakt door een overbelasting van de nekwervels. Ze kunnen vaak niet eens een simpele hiel-tot-teen test doen en vallen om," aldus Carter.

Uit onderzoeken blijkt dat smartphone-gebruikers gemiddeld vier uur per dag op hun mobiel kijken. Dat betekent dat de nekwervels 1400 uur per jaar overbelast wordt. In extreme gevallen moet dit met een operatie gecorrigeerd worden. De ruggengraat kan zelfs vier centimeter vergroeien, stelt Carter, die in het verleden bestuurder was van de Australian Spinal Research Foundation.

Depressie
Behalve schade aan de ruggengraat kan de aandoening ook leiden tot psychologische problemen als depressie. De verkeerde belasting van de nek kan namelijk van invloed zijn op de 'gelukkige hormonen'. ,,Het laten rusten van je kin op je borst om op je telefoon te kijken rekt de ruggengraat en hersenstam. Dit kan de ademhaling, hartslag en bloeddruk beïnvloeden. Het kan ook inhouden dat gelukkige hormonen als endorfine en serotonine niet vrijkomen, wat mensen een onrustig gevoel geeft bij het ontwaken."

Carter adviseert geen laptops of smartphones te gebruiken als je in bed ligt of zit, beeldschermen en telefoons op ooghoogte te houden en je lichaam in beweging te houden. De schade kan voor tieners beperkt worden door voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

 

oefentherapie Praktijk Koster in Rotterdam en Hoek van Holland, kan kinderen die last hebben van deze houding/ krommer gaan lopen helpen met tips en adviezen omtrent goed gebruik van i-pad en smartphone, maar ook leren welke oefeningen goed zijn om de mobiliteit te vergroten. Heeft u dus kinderen die deze houding steeds meer gaan aannemen, meld ze dan nu aan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!!!