De Verrassende nieuwe oorzaken van lage rugpijn.

10-10-2014 - Pascalle Koster

Gedurende uren aan een stuk over een computerscherm gebogen zitten maakt dat drie vierde van de Britten tegenwoordig met rugpijn kampt, dat hebben experts gemeld.

Vroeger was zware arbeid of intensief sporten de voornaamste oorzaak van rugpijn. Nu is vooral een sedentaire levensstijl de voornaamste oorzaak van rugklachten. Ook in de zetel hangen voor televisie en in bed liggen, schaadt de rug. 

Ongeveer 82 procent van de mensen zit nu zes uur per dag voor een computerscherm, dat heeft een rondvraag van de Britse Chiropractic Association bij 2.000 Britten aangetoond. 49 procent van de ondervraagden heeft toegegeven dat ze tussen twee en zes uur per dag naar televisie kijken. 

Chiropractor Rishi Loatey legt uit hoe moderne technologieën rugpijn veroorzaken: "Veel mensen leiden tegenwoordig een erg passieve levensstijl. Ze zitten met gebogen rug boven hun tablet of smartphone en liggen te lang in bed. Dat begint nu zijn tol te eisen. Je kan rugklachten voorkomen door een correcte zithouding aan te nemen, actief te blijven, de spieren te verstevigen en zo rug- en nekpijn te beperken. 

De resultaten hebben gesuggereerd dat 73 procent dagelijks meer dan zes uur in bed ligt, 33 procent is tussen twee en zes uur per dag met een tablet of pc bezig. De beste tips tegen rugpijn is een rechte zithouding aan een bureau, je armen direct naast het lichaam te houden en het computerscherm ter hoogte van de wenkbrauwen te plaatsen. Het zitvlak van je stoel leunt best lichtjes naar voren, zodat de knieën lager dan de heupen zitten en je voeten plat op de vloer staan. Alls laatste adviseren experts dat mensen om het halfuur even rechtstaan of rondwandelen.

(Door: Ellen Provoost)

 
 
06/10/14 15u51